top of page
Kort%20til%20hjemmeside%2C%20medvirkende
cape town 2019.jpg
grænsesten.jpg

NAVN: Helen og Mogens

FØDT: 1948, 1946

BOR: Kruså

SPROG: Dansk, tysk

NATIONALITET: Dansk

GRÆNSESTEN

14

RELATION:

Vore relationer går tilbage til vore forældre, der mødte vore venner, som i dag begge er over 90 år gamle. De var lærere ved den lille danske skole i Kobbermøllen. Vi har så fulgt op på venskabet og mødes nu flere gange om året ved forskellige danske festligheder i Flensborg og omegn. Kommer også privat sammen.

 

Vore venner har om- og opbygget de gule huse i Kobbermøllen og har etableret kobbersamlingerne i Kobbermøllen samt industrimuseet. Fantastisk hvad de to personer har fået ud af livet.

MARKERING D. 8. MAJ:

Vi skal hyggesnakke over bommen samt drikke kaffe med en lille én til (snaps) - helt sikkert.

HVAD JEG VILLE ØNSKE, FOLK I ANDRE DELE AF DANMARK VIDSTE OM GRÆNSELANDET:

Grænselandets historie, som har haft så stor betydning for Danmark, ligesom det fantastiske forhold, mindretallene på begge sider af grænsen har. Det er et forbillede for hele verdens mindretal.

Ligesom det meget skønne grænseland med dets natur, fjord, historik m.m.

NAME: Gisela og Bodo

GEBOREN: 1928, 1927

WOHNT: Kobbermølle

SPRACHE: Dansk, tysk

NATIONALITAT: Dansk, tysk

BEZIEHUNG:

Vi lærte Helen og Mogens' familie at kende i 1950'erne, fordi familien var nogle af de mange danskere, der brugte tid og energi på at støtte os i Sydslesvig. Der blev holdt en del arrangementer, hvor vi sang, diskuterede, hyggede, hørte foredrag og meget mere. I den forbindelse blev vores bånd med Helen og Mogens' familie knyttet, og det blev til et vigtigt venskab for os.

Mogens har i årtier været i bestyrelsen for Union-Bank i Flensborg og Flensborg Avis. Han har altid beskæftiget sig meget med grænseoverskridende problemer, og han kommer altid med positive ideer, da han er et meget positivt menneske.

MARKIERUNG AM 8. MAI:

Krusåen var vigtig i forbindelse med grænsedragningen i 1920, og derfor vil vi sætte os sammen med Mogens og Helen ved sten 14 - måske med nogle kager fra det typiske sønderjyske kagebord. I Sydslesvig generelt og i særdeleshed i Kobbermølle har vi altid været meget traditionsbundne.

WAS SOLLTEN MENSCHEN IN DEN ANDEREN TEILEN DEUTSCHLANDS UBERS GRENZGEBIET WISSEN:

Her i grænseområdet har vi et forbilledligt forhold mellem mindretal og flertal. Det ønsker vi, at andre får kendskab til, og for at lære det rigtigt godt at kende, er det vigtigt, at andre får indblik i historien, som har ført os til der, hvor vi er i dag. En skelsættende begivenhed var eksempelvis, at det var folket selv i grænselandet, der stemte om, hvor grænsen skulle drages.  

G R Æ N S E S T E N kopi.png
bottom of page